A batáta lesz az új burgonya?!
Kolumbusz Kristóf az édesburgonyát, más néven batátát az Újvilágból hozta át Európába. Igazi C-vitamin, A-vitamin és béta-karotin bomba! Adunk néhány tippet az elkészítéséhez.😋
A batáta (Ipomoea batatas) a trópusi éghajlati öv növénye, elsősorban a meleg vidékeken termeszthető. Több benne a cukor, ezért édesebb, mint a burgonya.
Aki termeszteni szeretné:
Homokos talajon jól fejlődik. A kötött talajon nagy adag szerves anyag bedolgozásával kell fellazítani a talajt. Húzzunk egy mély barázdát, rakjunk bele egy adag komposztot vagy szerves trágyát. Ezután töltögessük fel a talajt úgy, hogy kb. 25 cm magas földkupac keletkezzen.
Az utolsó fagyok után egy hónappal 30 cm-es sor és tőtávolságra ültessük. Gyomláljuk, amíg a lomb a felületet teljesen eltakarja. Mivel a batáta meleg, száraz helyeken honos, ezért öntözni általában felesleges. Az első őszi fagyok előtt úgy szedjük fel, mint a burgonyát.
Kártevői a csigák, mocskospajor, drótférgek, tetvek és a gyökérzöldségeket megtámadó egyéb kártevők, kórokozók.
Nem is rokon a burgonyával?
Az édesburgonya hasonló a burgonyához, ugyanúgy főzhető, süthető, még sincs rokonságba vele, hanem a szulákfélék családjába tartozik. Tényleges rokonai a sövényszulák és a hajnalka, amelyeket nálunk szép virágai miatt telepítenek.
Csak meleg égövi területen termesztik, és egyenlőre nem tudta felülmúlni a burgonya népszerűségét, de fogyasztása évről évre növekszik. Itthon is remekül termeszthető.
Nézz be a Világszép.hu csatornára, érdekes videókkal várunk: Világszép.hu YouTube
A gumónak édeskés, lisztes íze van, ami magas cukortartamának köszönhető. Ez némileg kalóriadúsabbá teszi a burgonyánál.
A vörös húsú fajták értékes vitamintárolók, mert húsúk igen sok béta-karotint tartalmaz, amely védi a szervezetet a szabadgyököktől.
Formájukat tekintve a golyótól a hosszúkás orsóformáig változatosak, súlya a 2 kg-ot is elérheti. Kapható a kívülről bíborvörös és belül lazacszínű, illetve a világosbarna héjú és fehéres gyümölcshúsú fajtája is.
Jó tudni!
Minél sötétebb a gyümölcshús, annál puhább és szaftosabb.
Az édesburgonyát sokféle módon el lehet készíteni és tudja pótolni a burgonyát.
Elkészítési tipp!
1. Többnyire a megmosott gumókat héjában 15-20 percig főzik.
2. Nagyon ízletes lesz, ha villával megszurkáljuk, olajjal bekenjük, fóliába tekerjük majd kemencében a forró hamuban, vagy grillen megsütjük. Ezután felvágjuk, kikanalazzuk a belsejét, sózzuk és egy kis vajjal megkenve fogyasztjuk.
3. A batáta kiváló köret, ha pürét készítünk belőle, fűszerekkel, tejszínnel ízesítjük, majd jénai tálba téve a sütőben újra átsütjük.
4. Nyersen is ehető, reszelve salátákba téve.
5. Kellemes aramája jól illeszkedik a rozmaringhoz, zsályához, curryhoz, kakukkfűhöz, csilihez és a fokhagymához.
Mindezeken felbuzdulva én is kipróbáltam a batátát. Mivel nem akartam sok időt most a konyhában tölteni, köretként készítettem el a batátát. Hámozás után csíkokra vágtam, tepsibe tettem, olívaolajjal meglocsoltam és a puhára sütöttem fél óra alatt. Nagyon jól passzolt a sült tarja mellé.