7+1 érdekesség a maorik országáról

2018. július 16.   1 hozzászólás

Új-Zéland olyan, mintha az istenek terepgyakorlatoztak volna egyet ezen a tájon, ugyanis ehol sincsenek ennyire változatos és teljesen különböző felszíni formák. Most még többet megtudhatsz e csodás földrajzi adottságokkal megáldott országról! 


1. Ferdinand Hochstetter – német geológus - 130 évvel ezelőtt így jellemezte az országot: Új-Zéland nem más, mint az egész világ zsebkiadásban. Okkal mondhatta ezt, hiszen megtalálhatók itt a gejzírek, a vulkánok, a hófedte hegycsúcsok, a kristálytiszta tavak mellett a fjordok és a csodaszép zöld legelők egyaránt.

 

 2. Új-Zéland formája az olasz csizmára emlékeztet, csak „Down Under”, azaz fejre állított formában.

 

 3. Az ország 270.534 négyzetkilométerére csak 3, 6 millió lakos jut. Az új-zélandiakat gyakran ugratják azzal, hogy itt több a birka (kb. 50 millió), mint az ember.

 

 4. A szigetet Abel Tasman fedezte fel. Ő a hollandiai Seeland tartományból származik és Új-Zéland innen kapta a nevét.

 

 5. Új-Zéland fjordjaiban él a gyors röptű kivi, ami egyben a szigetország nemzeti madara is.

 

 6. A neves felfedező Robert Scott Új-Zélandról, a déli szigetrész legnagyobb városából, Christchurch-ből indította tragikus kimenetelő Antarktisz-expedícióját.

 

 7. Fővárosa - a 330.000 lakossal rendelkező - Wellington, de ennek ellenére a legnagyobb város címét Auckland birtokolja.

 

+1 A Polinéziából, a 9. században bevándorolt maorik birtokolták a szigetet, egészen a 18. századig, amikor is erős brit uralom következett. Ennek ellenére a maori nyelv a mai napig beszélt nyelv maradt Új-Zélandon. Sőt az angolt is gazdagítani tudta új, főleg az állat- és növényvilágot érintő szavakkal.

 

Fiatal maori harcos:

 

Az ezüstös pápaszemesmadár:

 

 

Várunk a Világszép.hu YouTube csatornán! Iratkozz fel ITT 🎥

 

Wellington látképe:

 

 

Világítótorony Castelpoint-ban:

 

 

Dunedin, Lanach kastély:

 

 

Auckland War Memorial Múzeum:

 

 

Milford Sound fjord dél-nyugat Új-Zélandon:

 

 

A Fiordland Nemzeti Parkban a Milford túraútvonal része ez a gyönyörű patakpart is:

 

 

A Mount Egmont a Taranaki síkságból magasodik ki:

 

 

Azok a bizonyos tipikus birkák:

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások (1)Vendég
2 497 napja
A kivifélék röpképtelen madarak, példányaik kifejlett állapotban 1-4 kg tömegűek, magasságuk pedig 35-65 cm között változik (a tojók nagyobbak, mint a hímek). Nincs szárnyuk, hosszú, vékony csőrük van, és kültakarójuk a madarak tollazata helyett inkább az emlősök szőrzetére emlékeztet.

Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss